Het duurt nog wel even vooraleer een Kempens Hartcentrum een feit is. Guy Paulis, voorzitter LDD-Kempen, vindt dat onaanvaardbaar.

 
Hartcentrum in de Kempen nog steeds erg veraf
 
Het is de laatste tijd heel stil rond het dossier ‘hartcentrum Kempen’, een voor onze regio nochtans cruciaal en letterlijk levensbelangrijk dossier. Guy Paulis, voorzitter LDD Kempen: “Al jaren bestaat er een duidelijke nood aan zo’n hartcentrum in onze streek, nu moeten patiënten naar Antwerpen of Leuven. Een arrest van de Raad van State zorgde er half augustus 2009 echter voor dat de oprichting van nieuwe hartcentra in Vlaanderen geen juridische grond meer heeft. Federaal minister van Volksgezondheid Onkelinx (PS) moest dan de regelgeving bijsturen, ze startte weliswaar een nieuwe discussie m.b.t. het ‘zorgprogramma cardiale pathologie’ op maar echt bovenaan haar prioriteiten stond de kwestie zeker niet.

En nu de federale regering al ruim een jaar in lopende zaken is, zit het helemaal vast… Bovendien raakten de Kempense ziekenhuizen het onderling niet eens over de locatie van zo’n hartcentrum. Twee afzonderlijke dossiers werden ingediend: één van de ziekenhuizen van Turnhout en Herentals, en één van Geel en Mol.

Vlaams minister van Volksgezondheid Vandeurzen (CD&V) vroeg daarop Antwerps provinciegouverneur Berx om met alle betrokken partijen aan tafel te zitten.”

En toen werd het stil… Guy Paulis: “Daarom polste ik recent eens bij Vlaams minister Vandeurzen naar de actuele stand van zaken. De minister zette de ingewikkelde regelgevende toestand op een rijtje, maar helaas kan uit zijn antwoord maar één conclusie getrokken worden: een snelle doorbraak in dit dossier is veraf! Een verhaal van “wetten in de weg en praktische bezwaren” blijkbaar, maar ondertussen is de Kempense hartpatiënt er wel de dupe van.

Objectief gezien heeft de regio Kempen zeker nood aan en recht op een hartcentrum, al sinds vele jaren. Een te grote afstand – of een te lange transporttijd – verhoogt immers aanzienlijk het risico voor de patiënt. Te vrezen valt dat bijv. een minister Onkelinx zich nooit echt ten volle zal inzetten in dit dossier, in Wallonië is er immers eerder sprake van een wildgroei aan hartcentra, in Vlaanderen een tekort... De regio Kempen is een ‘blinde vlek’ op vlak van hartcentra, en van alle regio’s die in dit geval zijn in Vlaanderen hebben we dan ook nog de grootste absolute en relatieve bevolkingsdichtheid. Argumenten genoeg, en na nog maar eens twee jaar tijdverlies moet er eindelijk concreet zicht op een oplossing komen. Daarom roep ik àlle politici uit onze streek over de partijgrenzen heen op om dit dossier bovenaan de agenda te zetten. En natuurlijk moeten de Kempense ziekenhuizen onderling er ook uit geraken, in verspreide slagorde zullen we in Brussel al helemaal nooit gehoord worden!”